четвъртък, 6 август 2015 г.

Let's talk about sun protection!!

Здравейте момичета,

Макар лятото да е в разгара си и много от Вас вече да са се върнали от своите почивки, реших да Ви споделя каква е моята защита от слънцето и какви продукти използвам!Моята почивка тепърва предстои, а и предполагам на много от вас :) Надявам се да Ви бъда полезна :)


Нека първо да си поговорим за SPF и какво всъщност показва той!
SPF – Sun Protection Factor или слънцезащитен фактор е система, която позволява да се изчисли времето и степента за слънцезащита от UVB лъчите. .Има два стандарта SPF.
Първият е европейски,а вторият е американски.
За да постигнем максимална защита трябва да знаем, че е добре да нанасяме слънцезащитните продукти 15-20 минути преди самото излагане на слънце.
Най-малка трайност слънцезащитните продукти имат във водата-около 5%,след това в пясъка и най-висока при зимни условия.
Как се изчислите времето, за което действа даден слънцезащитен фактор (SPF) за вашата кожа без да изгорите?
Светла кожа – 10 минути
Матова кожа – 15 минути 
Тъмна кожа – 20 минути
Ако сте си купили крем с фактор 20 и имате светла кожа, умножавате фактор 20 х 10 минути = 200 минути. Т.е можете да стоите на слънце с този слънцезащитен крем 3 часа и половина без да изгорите, а ако сте с тъмна кожа – 400 минути или 7 часа.

Както всички знаем нашият организъм интезира витамин D благодарение на слънцето.Ако през зимните месеци сте приемали витамини със съдържание на вит.D, задължително се консултирайте дали да продължите използването им по време на лятото!!!

 И след това въведение ще Ви разкажа аз какво правя и с помощта на какви продукти се грижа за кожата си по време на летните месеци :)
Като начало искам да Ви направя едно леко уточение ,че имам светла,чувствителна кожа, която е податлива на изгаряния и обикновено се очаква от мен да използвам слънцезащитни продукти с висок SPF.
Повярвайте ми пробвала съм какви ли не варианти и с годините съм намерила моя подход, както предполагам и много от Вас :)

За да подготвя кожата си за лятната отпуска и силното излагане на слънце, първо се снабдявам със слънцезащитни продукти със средна защита-20-30 SPF.Ще се учудите може би, но според мен ( за моят тип кожа) честото мазане е много по удачно, отколкото високата защита и рядкото мазане на слънцезащитен продукт.

Преди плаж се намазвам обилно още преди да съм се показала на слънцето.
Обикновено влизам във водата, когато знам,че времето на защита изтича и няма да се ядосвам, че преди 5 минути съм се намазала и трябва да  се намажа още като излезна.
Винаги нося шапка със себе си и съответно чадър.Не съм от момичетата, които като се ''проснат'' на слънцето и стават след като са изгорели на решетка! хаха
Важно за излагането на слънцето е и приема на течности, затова винаги пия страшно много вода!Освен това в часовете от 2-4ч слънцето е най-ниско и по това време винаги избягвам да съм на плажа просната на хавлията ,пържейки се хахахахх
Продуктите , които ще Ви покажа сега са изпробвани и съответно съм останала с много добри впечатления от тях :)

Първите два са на Garnier с SPF 20 или иначе казано със средна защита.
Първият е под формата на дезодорант, който впръсква бял лосион.Разнася се лесно и попива много бързо.Струята, която изпръсква е синтезирана и няма опастност да бъде разпръснат продукт навсякъде!Има много приятен аромат и обикновено го използвам в първите часове от престоя на плажа.
Следващия продукт е отново под формата на спрей само,че този път безцветен,наподобяващ олио, който всъщност не остава толкова мазен и неприятен филм по тялото.Отново с много приятен аромат.
Двата продукта в комбинация действат безотказано на моята кожа.
По принцип ги редувам или използвам спрея само ,когато усетя ,че слънцето ми ''пари'' на бузките хахаха

 Това лято се доверявам и на един продукт на марката Wooden Spoon .Имах удоволствието да го получа с първата Good box кутия.
Слънцезащитният лосион е с SPF 30 и е подходящ за лицето и тялото,макар че ми се струва прекалено тежък за лицето.
Ползвах го няколко пъти вече и смея да твърдя, че е един  наистина доста добър слънцезащитен продукт.
Освен това има прекрасен състав ,а и марката е българска!Какво по-хубаво от това?
 Последния продукт, но не по-важност е продукт на дрогерии Kruidvat ( холандска верига).
Интересен и различен продукт, който дава възможност на косата да изглежда и след плаж толкова жива,та дори и хидратирана.
В началото,когато го впръсквах имах чувството,че прави косата ми лепкава.Но след 20-30 минути това усещане изчезваше.Обикновено слънцето освен,че изсветлява косата я прави и доста суха и някак ''сламена''.Винаги обаче ,когато използвам спрейчето косата ми изглежда доста по-добре след плаж.Действието му страшно много ми харесва.Вероятно при пръскането оставя филм върху косата, който я предпазва от слънцето и водата.
Наистина доста сполучлив продукт!

Е,това е от мен за днес :) Надявам се да съм била полезна и изчерпателна!
Ако ползвате слънцезащитни продукти за коса с радост бих прочела вашите коментари!
Подготвила съм Ви доста интересни публикации, които може би ще пусна след почивката си. която всъщност започва утре :)





2 коментара:

  1. Спрейчето за коса е интересно! Иначе, възможно ли е да те поправя?
    1. СПФ не значи написаното - кожата е предпазена 10 пъти, умножено по фактора, т.е. - SPF20 = 10*20 = 200 мин. защита.
    2. При снежна обстановка дори може по-лесно до изгори кожата, защото снега отразява лъчите
    3. Относно нанасянето - химичните филтри изискват нанасяне 20-30 мин. предварително, а минералните - започват да действат веднага. Според продукта е

    Надявам се не се засегнеш, а ако ти се чете - наскоро направих пост, поради оскъдната на български информация - http://beautyandrelaxblog.blogspot.com/2015/07/sunscreen-myths.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И тук да ти отговоря :) Добре, че си се зачела честно казано.Незнам дали съм ВИ казала,но аз първо си пиша публикациите в Word..Незнам защо, но отначалото така почнах..Много рядко директно пиша тук.Копирала съм цяла чернова :( Сега оправих грешките на беловата :) Дано сега съм максимално изчерпателна :)
      Благодаря,че отреагира...щях да Видя след 6 дни......

      Изтриване