неделя, 29 юни 2014 г.

One day in Rotterdam :) :) :)

Здравейте милички,

Както вчера Ви споменах във Facebook ,решихме с моя приятел да отидем до Ротердам.Чувала съм само хубави неща за този град и ми беше страшно интересно. и любопитно да го видя с очите си!Много близо се намира до Хага,но все не ни оставяше време да го посетим!Е,днес успяхме..и искам да ви кажа,че се влюбих в Ротердам и ми се прииска да живеех там,не тук в Хага хахахах
Но нека първо поговорим за самия град.Ротердам е вторият по-големина град в Холандия.Разположен е в Южна Холандия и едва на 25 км южно от Хага!През Втората Световна война е бомбардиран сринат до основи.В Ротердам се намира третото по-големина пристанище в света(Rotterdam Haven).В града има много заводи за кораби,самолети,електротехника,хранителни продукти и химикали.Определят го като най-модерния град в Холандия,именно заради това,че е новопостроен!Има много красиви бизнес сгради и страхотна инфраструктура!
И така вчера към 11 ч се запътихме към Ротердам!Решихме да вземем колата и хоп за около 20 минутки вече бяхме на подземния паркинг на Rotterdam Centraаl Station (или иначе казано Централна гара).Какво да Ви кажа,гарата е уникална..само по фасадата може да си представите за какво става въпрос!Около гарата имаше ремонтни дейности,но това не пречеше да е снимам отпред!




 Оставихме колата и се запътихме към центъра на града,който всъщност е много общо понятие,защото аз центрър и не-център не видях хахах.С голямо вълнение разглеждахме сградите и наистина още в първите минути в града си личеше новото и модерното!


Първата забележителност през,която минахме е кметството на града!Ще кажете защо забележителност?..И аз веднага Ви отговарям,че тази сграда е оцеляла при бомбардировките през Втората световна война!Построена е  между 1914-1920г.Огромна и величествена!

Разхождайки се,се озовахме на един площад със фонтани,огромни пейки и много цветя!

                               И хоп ето ме мен с разчорлена коса от вятъра хахахаха
Продължавайки разходката започна и същинската търговска част!Ах.....Толкова магазини и хора на едно място скоро не съм виждала...Това нещо няма обикаляне..Търговските центрове са направени страхотно!..Не са тип молове..а тип търговски улички с много цветя!Има и такива ,които са тип подземни...Страшно ми хареса цялостната концепция на централните улици!Имахме чувството,че знаем къде отиваме и къде трябва да идем...за миг не си казахме...Загубихме се!А мащабите на центъра и всички заведения и магазини...нямат край..нямат очертания..




Преполагам,че виждате имената на магазините....хахахха Влизах,разглеждах...и нищо не си купих...нищо не можеше да ми грабне вниманието...Мислих постоянно за обиколката и исках повече да видя от самият град...Направо сега вече си се чудя как не грабнах някоя друга дрешка или козметична придобивка...но разходката беше опознавателна,а не шопинг терапия хахахах
И да продължим напред...Честно да Ви кажа станахме разногледи..хахахаха И огладняхме...и решихме да седнем на едно доста симпатично голямо заведения...намиращо се на пъпа на града..точно над тези магазини...Заведението се казва Raoul!...И до тук с хубавата част...Погледнахме менюто..и общо взето само клубните тостове ни впечатлиха...Сервитьорката не знаеше английски..а всъщност се оказа,че на нашият ''развален'' холандски ни разбра много повече отколкото на доста по-добрият ни английски...та дори и немски..Но както и да е..Поръчахме...Чакахме 1ч и 10 минути...два клубни тоста....Просто...И то да беше наистина нещо вкусно и уникално...а то..направо...пак се ядосах...Но както и да е!Това не успя да помрачи прекрасната ни разходка!Времето ни предаваше понякога,но като цяло беше слънчево с вятър(как без вятър!).Следващата ни спирка,която си бяхме набелязали предварително беше Haven Museum Rotterdam,както и прочутият мост,който наричат Лебедът!Той свързва северната и южна част на града!Намерихме бързо музеят..и започна обиколката през стари кораби,котви и всякакви неща свързани с морето!


И ето там в далечината е прословутият мост,но тъй като времето напредна много..а имахме още няколко спирки...оставихме пристанището и мостта за следващото ни посещание!
Свързва бреговете на река Нюуе Маас, за да могат хората да преминава от южната в северната част на града и обратно. Мостът е с дължина 803 м и е видок 140метра - See more at: http://sarnela.com/news/the-most-beautiful-bridges-in-our-continent-the-swan-from-rotterdam/#sthash.NLseDw7D.dpuf
Следващата спирка беше да минем другата част на центъра.Имаше на доста места латерни,шоу с барабано,които приповдигаха настроението на хората..както и нещо много интересно и красиво..Момче,което правеше страхотни балони от сапунена вода и балерина,която всъщност беше кукла на конци...

Запътвайки се към последната спирка,а именно Кубичните къщи близо до гара Blaak..минахме покрай едно мостче с много цветя и хоп ето ме мен пак :)
Ето и няколко думи за Кубичните къщи в Ротердам :)
 Автор на идеята за кубичните къщи е Пиет Блом/Piet Blom. По същността си те наподобяват дърво, а всички къщи заедно – гора. Blom целял да създаде нещо като село в сърцето на големия и шумен Ротердам.
За жалост имаше ремонтни дейности около гара Blaak и успяхме да ги снимаме от по-далече,но се възхитихме на кретивността на автора им :)

 Времето мина неусетно..а и както се вижда на снимките..стана мрачно и вероятно щеше да завали,затова побързахме да се върнем при колата и да потеглим към Хага!
Беше страхотен ден!Страшно много ми хареса Ротердам!Много модерен,креативен и забързан град!Страхотна архитектура и много усмихнати хора :)
С удоволствие бих се върнала отново!И определно ще го направим!
Това беше една мини подготовка за нас,преди дългото пътуване,което ни предстои август месец..Но за него ще говоря друг път!
А,и за малко да забравя..на масата вкъщи ме очакваше последната поръчка на Yves Rocher!Отново се възхитих от марката и подаръците,които получих!
Надявам се,че Ви е било интересно и полезно!Пишейки тази публикация,мисловно си припомних красивите моменти,които прекарахме вчера с моя приятел!
Хубава неделя момичета :)
Поздрави Таня :)

9 коментара:

  1. Ехеее,наистина доста впечатляващо,а тъгрговската уличка изглежда много готино и много различно от стандартните молове. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако обичаш да гледаш изящно изкуство, горещо препоръчвам Museum Boijmans Van Beuningen. Нещо друго, което за мен е задължително в Ротердам, е качването на Euromast и то по залез слънце, когато гледките направо ти спират дъха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено при следващото посещение ще ида до Euromast!

      Изтриване
  3. Много приятен и интересен пътепис, ще чакаме повече такива :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва публикацията ти, снимките са станали чудесни, а самия град е .... <3 За миг се пренесох там .....

    ОтговорИзтриване