петък, 4 април 2014 г.

Терапия за чупливи и цепещи се нокти

Знаете ли,че..


Ноктите растат по-бавно от косата.За една седмица космите нарастват с 1 мм,а ноктите с 0,25мм.Основата на ноктите е изградена от белтъка кератин.Кератинът е богат на аминокиселината цистеин.Ноктите съдържат микроелементи-калции,хром,фосфор,селен,цинк.Те придават здравината на ноктите и именно поради липса на някой от тях ноктите започват да се чупят.
Химичния състав на кафето е много сложен.Изпеченото кафе губи голяма част от водата,която съдържа.Освен вода,изпеченото кафе съдържа алкалоида кофеин,азотни вещества(левцин,глутаминова и аспаргинова киселина),липиди(палмитинова,стеаринова,линолова киселина и др),въглехидрати(глюкоза,фруктова,захароза и др),органични киселини(пирогроздена,оксалова,ябълчена,лимонена и др).В изпеченото кафе се съдържат и много минерали и витамини.Едни от тях са:калций,магнезий,натрий,фосфор,калий и др.
Етеричните маслa се образуват по време на изпичането на кафето.
Именно заради тези свойства то е първи помощник в домашната козметика и не само.

Здравейте момичета,

Всички знаем за полезното действие на утайката от кафе за човешкото тяло.Но сигурно някой от Вас не са чували,че тя помага и за ноктите.
Тъй като имам прогресивно чупещи и цепещи се нокти,наскоро се зачетох за домашни помощници.Попаднах на един форум,в който едно момиче обесняваше как ползва утайката от кафе и затоплен зехтин.В началото подходих скептично(както обикновено),но всъщност като се позамислих за състава на кафето и неговите свойства ми се стори дори логично..
Не след дълго започнах употребата на такъв вид ''маска".Освен,че помага за заздравяването на ноктите,тя има и антимикробно действие.
Какво представлява този вид терапия:
Утайката от кафето се поставя в купичка.Поставете ръцете си вътре,така че да се покрият ноктите и част от пръстите.
Хубаво трябва да бъдат поставени,дори е добре и да има под ноктите.Не се притеснявайте
после при измиването всичко ще падне.
След като изминат 10 мин,измийте ръцете добре.Ще почувствате ноктите си дори леко ексфолирани и някак леко ''мазни'' по нокътната плоча,но това не е проблем.Все пак кафето съдържа и етерични масла.
Подсушете ноктите и ги намажете с леко затоплен зехтин отново за около 10 мин.Измийте добре и поставете силно хидратиращ крем.
Тази процедура е правя 3 пъти седмично.Ефекта не е забележим веднага,така че не се отчайвайте.
Иска се време..Тъй като нокътната плоча се сменя за 6 месеца,мисля,че ефекта ще е най-забележим след 6 месеца.Тогава ноктите ще бъдат много по-здрави и красиви.
Не прекалявайте с употребата на кафето,защото има възможност да се оцветят ноктите.
За по-добър резултат използвайте и бадемово масло в дните,когато не правите тази процедура.
Аз имам и други ''ритуали'' за грижата на ноктите и ако искате може да направя отделна публикация.Очаквам да ми пишете!
Надявам се да съм била полезна и да помогна на някой от Вас :) Ще се радвам,ако някой започне да прави тази терапия за нокти и сподели резултатите.
Е,това е от мен за днес :) Дано да Ви е било интересно :)
Хубав и усмихнат ден от мен :)

Поздрави Таня :)

2 коментара:

  1. Много интересно и полезно. Бих се радвала на повече такива публикации. Аз обаче не пия кафе и утайка от него трудно ще намеря у дома, затова разчитам на други домашни рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,определено!Подготвям доста такива публикации,но искам някой от тях да изпитам във времето за да бъда максимално обективна и точна! :) Радвам се,че четете блога и Вие интересно :)

      Изтриване