сряда, 29 юли 2015 г.

Бачковски ставропигиален манастир „Успение Богородично“



Здравейте момичета,


Мина цяла вечност откакто писах последната си публикация на тема пътувания и опознаване на красивите кътчета на света.Сигурно вече от заглавието се досетихте къде ще Ви отведа днес.
На 27 км от Пловдив се намира вторият по-големина манастир в България-Бачковския манастир ''Успение Богородично''.Изграден е 11-12 век..Бачковския манастир е включен в 100 Национални туристически обекта.Това го споменавам за тези от Вас, които събират печати в туристическите си паспорти.Близо до манастира преминава и река Чая,което го прави прекрасно място за разхлаждане от летните жеги .



         Пристигайки на манастира първото нещо ,което трябва да знаете е, че много трудно се намират места за паркиране особено през почивните дни.За целта има голям паркинг, който за жалост и той не може да събере всички желаещи да се докоснат до манастира.Въпреки това много хора спират и на самият път.
Съвет  -Ако смятате да ходите в почивен ден (събота или неделя) ,станете по-рано и отидете в ранните часове на деня,за да може спокойно да паркирате и да не се притеснявате после къде ще спрете.
Ако  искате да го посетите през делничен ден обстановката е много по-спокойна,така че паркирането предполагам, че няма да е проблем :).

        До самият манастир, който се намира на едно леко възвишение (имам предвид ,че малко ще походите нагоре по лек наклон ) има естествено много сергии с традиционни глинени изделия и всякакви други джандхуриии:)За любителите на сладките изкушения има и бурканчета с домашно приготвено сладко и мед :)

По пътя нагоре за манастира има и няколко чешми, от които тече ледена вода..Пеят птички, шумолят поточета...такава идилия и спокойствие лъха, че човек преди да е влезнал в манастира вече се чувства много по-добре :)
          На входа ни посреща величествения чинар, който е защитен обект.Наоколо има много зеленина и красиво мини фонтанче покрито с мъх,в което хората хвърлят монети и си правят много снимки (естествено и ние си направихме 2-3 снимчици и хвърлихме монетки за късмет).



         На входа на самия манастир са изрисувани св.Архангел Михаил и Гавраил, както и Дева Мария.Преминавайки през тази арка (ако така мога да я определя) се отваря гледката на двора, който има правоъгълна форма.

           Манастирските постройки образуват два правоъгълни двора-северен и южен.
Навсякъде има много зеленина,дървета,пейки и естествено чешмички :)Такова спокойствие и тишина е, че винаги когато ходя се чувствам толкова отпочинала и заредена с хубави мисли..
Това е мястото ,на което мога да седна да стоя на една пейчица в двора на манастира и да се наслаждавам на природата,постройките,манастира и всичко ,което го прави така уникален и специален.
Главната черква се нарича ''Успение на Пресвета Богородица''.Иконостасът е един от най-ранните по нашите земи.


 Църквата ''Свети Архангели'' е двуетажна,посветена на св.Архангел Михаил и  св.Архангел Гавраил.Построена е преди 13 век и е обновена от Цар Иван-Александър през 14 в.

Още може да разгледате старата трапезария, която се намира в приземния етаж на южното крило.Интересна е и костницата, която е двуетажна постройка и се намира източно от главната църква.Голямо впечатление прави и църквата ''Свети Никола'', която се намира в южния манастирски двор.Има красиви стенописи.Особено отличаващ е  стенописът Страшния съд.Винаги настръхвам, когато го гледам.

Църковното магазинче предлага голямо разнообразие от сребърни икони и много други интересни неща.Винаги, когато сме в Бачково влизаме,за да го разгледаме.Даже при последното ни посещение си взехме една малка иконка за колата :)
Това място ме зарежда с много положителна енергияХодила съм и на Рилския и на Дряновския манастир, но Бачковския има нещо много различно и някак отличаващо се..дори не мога да го определя.Трябва да се види и усети!!

Е,надявам се таза travel публикация да Ви е била интересна и полезна!Аз лично много обичам да чета такива постове..Надявам се да съм погъделичкала любопитството Ви!
Колко от Вас са ходили до Бачковския манастир?Дано да сте повече,ако пък ли не..какво чакате идват почивни дни :)

Поздрави,Таня :)




2 коментара:

  1. Аз съм ходила преди години, но есента. Направо съм позабравила какво е било... благодаря, че ми припомни. :)

    ОтговорИзтриване