сряда, 16 април 2014 г.

I present to you a different Hague

Здравейте момичета,

И така нека да поизбършем праха от блога хахахах
От днес започвам една нова рубрика,в която ще Ви представям градове,забележителности и какво ли още не,само че ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ!
Като най-логично ми се стори да започна с града,в който живея.
Представям Ви през моите очи: Хага(Den Haag,The Hague,s-Gravenhage)
Снимка:Интернет
Хага е административната столица на Нидерландия.Разположена е в западната част на страната в провинцията Южна Холандия на,която също е столица.По-последни данни от 01.11.2013г населението е около 508хил.жители,като заедно с преградията е над 1 млн.
Хага е седалище на Първата (Сената) и Втората камара на Генералните щати – нидерландския парламент. Кралица Беатрикс също живее и работи в Хага. Министерствата и всички чужди посолства там, а също така и Върховния съд, както и много лобиращи организации.
Освен това тя е седалище и на някой институции от Обединените нации:Международен съд,Международен прибунал за военни престъпления в бивша Югославия,Международен наказателен съд,Организация за забрана на химическите оръжия.
Други важни международни организации в Хага са Европол и Хагската академия по международно право.
Въпреки всичко това официална столица на Нидерландия е Амстердам, като това е упоменато в конституцията.
Всички свързваме Холандия с вятърните мелници,лалетата,колелата и дървеното сабо.
Но Холандия не е само това!Затова е и идеята ми да Ви представя как аз усещам живота тук и дали наистина тези символи представят държавата.Първите впечатления от Хага мога да синтезирам в няколко думи:редът,организацията,хората,колелата,алеите,парковете,морето,сградите и рибата.
Като човек,който държи на реда и организацията във всякаквите му форми,нямаше как това да не ми направи впечатление.Тук всеки знае смисъла на пешеходната пътека.Близо година съм тук вече и няма случай в,който кола да не спре,или ако не спре е защото трамвая е наблизо и трябва да освободи пътя :)Транспорта така е организиран,че имам чувството понякога,че тези хора са изчислили всичко до последната секунда.
И като заговорихме за транспорт Хага разполага с трамвай,автобуси,метро(което се движи под и над земята),бусове,които са специализиран транспорт за трудноподвижни хора,колела и коли(таксита със сини номера обикновено S Класи ).
 Със страхотно разписание,много добре организирани маршрути и прекачвания може да стигнете до всяка точка на Хага за около 30 min :)
Когато има линейки,пожарни или полицейски коли с пуснати сирени освобождават светофарите в посоката ,в която се движи съответното превозно средство.
Като заговорихме за такъв вид институции,във всеки квартал си има поне по-две полицейски управления и сгради на спешна помощ и пожарна.
А относно полицията,тук хората имат огромно уважение към тези униформени.Освен с коли,те  се придвижват и с мотори,колела,коне,малки бусове и сигурно има още превозни средства ,за които незнам хахаха
Прословутите вело алей....нямат край нито те,нито колелата.В началото просто стоях и гледах и не разбирах какво се случва.Особено в пиковите часове просто...стоя и гледам...
Навсякъде са!Буквално!
Всички участници в движението се подчиняват на тях,дори и пешеходците.
Тези хора ядат,спят,говорят,преобличат се в движение.И всичко това го правят на колелото,в трамвая,в парка...Не им пука от нищо,нито ги е срам,че ще изкарат домашния сандвич от раницата или че ще се гримират в движение или каквото и да е.
Няма да забравя първият път,в който видях едно младо момче,облечено в тузарски костюм,в страхотен дъжд,сложил дъждобрана и кара на центъра с пълна сила.Казах си,еми добре де защо не спре и не изчака и точно след 2 секунди след като си помислих това,видях,че никой не е спрял,всички си карат колелетата и на никой не му прави впечатление,че вали като из ведро,че са мокри като кокошки,вероятно отиващи на работа в този ранен час.Най-голямото струпване на колела има на двете гари-Den Haag Central и Den Haag Holland Spoor.Имат специални ''паркинги'' на етажи със закупчащи механизми за сигурност.Тук хората много пътуват,дали за работа,дали за училище,но те минават на ден много километри.Има страшно много хора,винаги около тези две гари.
Хората тук много спортуват.Бягането е един сред най-активните спортове.По-всяко време на деня може да видиш хора,които тичат.Посещават и много спортни центрове за тенис,аеробика,зумба и т.н.Във всеки квартал има поне по минимум едно спортно игрище за футбол.
Огромно впечатление в началото ми правеше това,че супермаркетите не са в отделни сгради,а са обикновено на първият етаж на някаква жилищна сграда,като изключим магазиние тип търговски центрове или молове.
Детските градини и яслите са разположени отново в жилищни сгради и около нас има поне 6-7 такива.Това е направено за удобство на майките.Също така ми харесва,че в тези ясли има по 6-7 деца и 2-3 госпожи,които се грижат за тях.Но...са доста скъпи и някой родители решават да се възползват от правото на mama dag и papa dag или иначе казано,дни в които един от родителите не работи и се грижи за детето си вкъщи,защото така излиза по-евтино,отколкото да е 5 дни на ясла или градина.Или иначе казано излиза му по-евтино да не работи един ден,отколкото детето да е на ясла :)Парадокс!
Чистотата е на високо ниво,но понякога и по-скоро в дните,когато се събира боклука(в нашият квартал е веднъж седмично,всеки вторник) има разпиляни боклуци,но само след няколко часа,войските от почистващ персонал правят чудеса и всичко е чисто отново!
Освен индивидуални като хора,дори входните врати на къщите са различни и всяка красива по-своя начин.Когато някой има рожден ден,холандците окачват големи плакати.Това го правят и когато се роди детенце.
Нещото,което може би не ми харесва особено е,това че всяка къща има по минимум 2 кучета и котки.Рядко са семействата без домашни любимци..По принцип аз имам страх от кучета и може би от там идва и негативното ми отношение.Хубавото обаче е ,че бездомни кучета и котки няма.Ако случайно куче се изгуби,веднага хора сигнализират до съответните органи и прибират кучето или котката в приют и веднага позвъняват на собствениците.Естествено,защото са с каишки със съответните символи и винаги всяко куче и коте намира стопаните си отново.Законите са тях са строги.Освен ако нараниш човек,но ако наранят и друго животинче обикновено ги упояват и стопаните понасят тежки глоби,дори и затвор.Съответно ако сигнализират,че някой не си грижи добре за домашните си любимци,отново подлежи на разследване.Има определени места във всеки парк,които може да разхождаш домашния си любимец и съответно кошче за отпадъците след тях.Само,че не винаги има толкова съвестни хора,които да почистват след любимците си и някой път се натъква човек на не много приятни гледки :)
Нещото,което е символ на Хага и не само,на цяла Холандия са множеството канали,пресичащи целият град.
Около нас има толкова,че дори сега не мога да ги изброя.
На тези канали,обикновено има мостчета и съответно патки!Те са навсякъде!Има само определени места и канали,в които може да хвърляш храна на патките.Ако случайно решиш да прекрачиш това право,обикновено полицайте с колелета са навсякъде или по-скоро някой съвестен гражданин.За убийство на патки се лежи в затвор!
Освен любимите ми патки,има и лебеди и водни линии оградени в метални съоръжения.
В началото,когато минах покрай големите канали около Neherkade винаги ми правеше впечатление къщите,които са на платформа.
изглеждаха ми толкова интересни и различни,че дори ми се прииска да видя как са и отвътре.
Всяка е със своята индивидуалност.Отвън не изглеждат много големи,но разположението вътре може само да го гадаем :)
Както вече знаете в минали публикации едни от любимите ми места за разходка са в красивите зелени и цветни паркове.
Хага има 4-5 големи парка,един от които се намира близо до вкъщи  Von Fisennerpark.Подробни снимки може да видите на тази публикация,както и описание за самият парк.
Другият любим любим мой парк е Zuiderpark,който се спряга за най-големия парк,с най-много атракции и забавления за децата :) Посетих го миналата година в първите летни дни :)
Опитах се да направя този колаж максимално да се доближава до атмосферата в парка.
Има голямо видово разнообразие.Спрямо сезона са и цветята,които красят зелените площи.
Тази къщичка е специално за деца.В нея има много забавни игри за опознаване на природата.
Парка е място в,което хората прекарват много време,правят си питници,празнуват рожденни дни,посещават концерти и мероприятия.
А времето тук няма сезони,по-скоро времето е хубаво,когато не вали :)
Иска ми се да обърна по специално внимание на парковете и вероятно ще отделя специално една публиакция за тях,както и за едни от най-забележителните сгради и забележителности на Хага.
Относно забележителности Хага може да Ви представи страхотни сгради,архитектура и доста забележителни места за посещание,както и самият център.
Като започнем от морето и страхотната брегова ивица с хотели,атракциони и заведения,пристанището,минем през Vredespaleis(Палатата на мира,в коята се намира седалището на Международния съд),Binnenhof(Генерални щати) и Madurodam(Актракцион,който представя Холандия и всички забележителности в mini вид,)и Центъра мисля,че е достатъчно като за въведение в Хага.Но за всички тези обекти,искам да направя отделни публикации,в които да ги представя по-най-добрия начин.
А,относно хората и различията Хага се превръща в дом за всеки!Хората са различни,но всички са умихнати,приветливи,поздравяват те дори като застанеш на светофара,а в парка всеки поздравява.Определят ги за най-високата нация,аз се чувствам като джудже с моят ръст от 1.62см.Определят ги за най-свободно мислещите хора-и това е факт.Различията от раса,полова принадлежност,култура и т.н не пречат на съжителството и на взаимоотношенията им.
И като в обобщение,Хага ме научи да пресичам правилно(моя грешка преди),да се усмихвам повече,да поздравявам хората по 5 различни начина,да науча в крайна сметка какво стои под думите европейско мислене.Но освен тези неща ме научи да споделям живота си с моят любим и да се научим да живеем заедно в тази по-различна среда.И въпреки,че скоро се очертава прибиране в България,тя ще ми липсва...!!!
P:S Да не помислихте,че съм забравила лалетата,дървеното сабо,вятърните мелници и рибата....не съм по-скоро мога да обобщя с няколко думи.Цветарските магазини не предлагат само лалета,а такова разнообразие на цветя,че ми се иска всичко да си купя.Дървеното сабо отдавна е излязло от мода, хахах но пък на плажа редовно може да видите модерното сабо :)
А за рибата....и рибните пазари..тук вече вдигам и двете си ръце!
Вятърни мелници..само по магистралата.В самата Хага може да се видят няколко,но те са по-скоро атракционни :)
Силно се надявам да не съм Ви накарала да заспите!Или ако съм успяла,сипете си едно следобедно кафе и продължете да четете :)
Надявам се да Ви е харесал различния прочит на тази публикация!Държа на вашето мнение и  се надявам да го споделите.Предстоят много интересни публикации.Ще се постарая всяка следваща да е по-добра от предходната.Не ме съдете твърде силно все пак не съм фотограф,дори нямам и професионален апарат.Всички снимки са любителски,освен първата.
И не забравяйте,че винаги може повече!Опитът учи! :)
Това беше от мен! Пращам Ви Хагски целувки :*

Поздрави Таня :*4 коментара:

 1. Ох, всичко звучи и изглежда прекрасно. Нямам търпение да го видя!!! Най-вече парка с лалетата :)))
  А за колелата в Холандия и аз бях като гръмната в Амстердам... И разбрах, че пешеходците трябва да се съобразяваме с тях, едва когато двама велосипедисти минаха през мен като през шахта на отходен канал! Паднах, ударих се, а те ми се разкрещяха :D :D :D
  Изобщо не заспах ;) Беше прекрасен разказ :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти,Мери :) Радвам се,че ти хареса тази публикация :) С нетърпение ще чакам твоите отзиви :)

   Изтриване
 2. Звучи като наистина много приятно място за живеене. Сега страшно много ми се прииска да го посетя. Страхотен пост! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да,така е!Пожелавам ти да го посетиш :) Благодаря за милите думи :)

   Изтриване