петък, 14 март 2014 г.

Маска за коса с лимони и зехтин срещу цъфтящи краища

Знаете ли,че...



Гъстотата на косата се определя от броя на космите растящи на единица площ.Обикновено тази величина е в рамките на 250 - 300 косъма/см2. Гъстотата е различна и при различните цветове на косата. При русите коси техният брой е 120 хиляди, при тъмните коси е 100 хиляди, а при рижите коси е 80 хиляди.Косата израства с 1,25 см. на месец, но обикновено това зависи от сезона и хормоналния баланс на организма. Изследванията сочат, че тя расте по-бързо през лятото и светлата част на денонощието.
На високото си съдържание на витамини, фитонциди, органични киселини и пектинови вещества, лимонът дължи изключително благотворното си въздействие върху организма. Благодарение на биологично активните си вещества обаче, лимонът се слави и с многобройните си ползи върху косата.В семената на лимона могат да се открият множество липиди и горчиви вещества като например лимонин.Ароматът на лимона се дължи предимно на лимоновото етерично масло, съдържащо терпен, α-лимонен (до 90%) и цитрал (до 6%).
Познат още от древните гърци, от преди 6000 години, днес зехтинът се използва в състава на различни козметични продукти - при различни маски и тоници за кожа, коса и нокти, защото прави кожата гладка, мека и красива. Неговата популярност е проста за обяснение – маслото от зехтин е полинаситена мазнина, богата на антиоксиданти, витамини и други биологически активни вещества. Наричат го „течното злато”, „храна на боговете”.Витамините A, D, K и Е укрепват костите и мускулите. Фенолите забавят процеса на стареене и укрепват имунната система.Зехтинът е прекрасно козметично средство практически за всеки тип кожа, но особено за суха кожа и суха коса.


Здравейте момичета,


Днешната публикация е свързана с домашна козметика.Както вече съм споделила с Вас обичам много да си правя домашни маски и да експериментирам.Тази маска,която ще Ви представя днес ме спасява от постригване вече 3 месеца.Сигурно на много от Вас е позната,но исках да е представя и в блога ми.Когато започнах блога първоначалните ми концепции бяха точно такива-изцяло домашни маски,декоративна козметика.някой друг съвет.трик и т.н.В последната седмица съм с много натоварен график и все още не мога да публикувам всичко написано от мен като идеи(надявам се да ме извините).
Тази маска е знам от моята преподавателка в университета.Когато изследвахме лимони в едно упражнение в лабораторията,тя сподели с нас тази рецепта.
По принцип тази комбинация лимон и зехтин е полезна не само за коса.Полезна е също така и за нокти(чупливи и тънки нокти),както и за прочистване на организма(за камъни в бъбреците).
Когато ни е сподели с нас преди 2 години(когато бях 4 курс) е пробвах няколко пъти и наистина ми хареса,но в забързаното ежедневие и преместването миналата година в Хага съвсем е бях забравила.Тъй като не съм доверчива към фризьори и ходя при една фризьорка в Пловдив сигурно от 14 години и като се преместих тук и изпаднах в шок.Е, и тук има много бг фризьорки,но нещо не ме очароваха.И от Нова година насам си е правя всяка седмица по 1 път и още 1 път си правя една маска,която ще споделя скоро с Вас.
И да не Ви отегчавам с празни приказки повече...
Ето как да си приготвите маската за цъфтящи краища:

Необходими съставки
  
Сока на 2 Прясно изцедени лимона
1 с.л.Зехтин(Extra Vergine)


Начин на приготвяне:

Изцедете двата лимона в една купичка.
(За да можете по-лесно да ги изцедите просто потъркайте лимона между ръката и масата)
Сложете и една супена лъжица зехтин.Аз ползвам този на Bertolli (Extra Vergine).
Разбъркайте добре двете съставки!


Начин на използване:

След като сте разбъркали добре двете съставки,вземете малка част от косата и потопете краищата в купичката втъркайте добре в самите краища.Повторете процедурата с цялата коса.
Потапянето на косата става горе долу до-средата.
Ако имате коса ''на етажи'' потопете косата до където прецените,че може да цъфти.
След като се потопили и втрили сместа в косата изчакайте 10-15 минути и след това изплакнете.













За жалост тук на помощ ще дойде сулфатен шампоан,но аз лично използвам шампоан Neoval дерматологично тестван за пърхот,защото след използването на един лак за коса на марка Andrelon,получих пърхот само в областта на бретона(странно)...
 Съвет:Като започвате да изплаквате косата,не поставяйте веднага шампоана за измиване,а няколко минути втъркайте отново косато под топлата вода.Това помага за по-лесно измиване и по-този начин се изплаква някаква част от сместа.
След маската и шампоана не използвам друга маска или друг продукт.Разчитам само на маската,която правя.
 Ако трябва да обобщя написаното,маската има страхотно действие.
Прави косата мека,блестяща,някаква тежка.Когато прокарам пръсти от скалпа към краищата,някак ги усещам меки и ''хидратирани"(както крем хидратира суха кожа хахах).
Този благодатен лимонов балсам запазва здравината на косъма по-дълго време, предотвартява риска от изтъняването, а оттам и – разцепването му.
Много съм доволна и ще продължа да си е правя :)
 Надявам се да харесате тази публикация,да пробвате маската и да споделите с мен мнението си :)
Искам само да уточня,че все пак всяка коса е различна и не мога да гарантирам същото действие за всички.
Все пак не Ви пречи да опитате и да споделите резултатите.
Пожелавам Ви хубав и усмихнат ден:)
Поздрави Таня :)















5 коментара:

  1. Страхотна маска, още тези почивни дни ще я ползвам, защото имам нужда. Ще очаквам и другата с нетърпение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,наистина е така!Когато е пробвате ще се радвам да ми напишите отзиви :)

      Изтриване
  2. Здравей, благодаря ти, че сподели тази маска! В най-скоро време ще я пробвам, но се притеснявам дали няма да пада боята от нея...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!Радвам се,че слеите блога!А относно боята..определемо мисля,че е възможно да пада боята.Ако не искате да рискувате според мен първо пробвайте на вътрешен кичур от косата.Ще чакам да ми споделите резултатите :)

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Ще изчакам и ще я направя преди боядисвине. Ще споделя задължително :)

      Изтриване